Ортопедия

Ортопедия

Клиниката ни разполага с богат опит и специалисти в областта на ветеринарната ортопедия и травматология. Предлагаме най-съвременните решения за диагностика и лечение.

  • Лечение на фрактури – фрактурата представлява нарушение целостта на дадена кост. Най-честите причини за възникването й при домашните любимци са травми, свързани с удар от автомобил, падания от различна височина, огнестрелни рани и други. Съвременната медицина предлага редица методи за възстановяване целостта на счупените кости и последващото им зарастване. Те включват консервативно лечение чрез обездвижване (гипсови превръзки, полимерни бинтове, шини и т.н.), планкови методи (заключващи и незаключващи пластини), външни фиксатори, използване на интрамедуларни игли и др. Всяка фрактура се подлага на внимателна индивидуална преценка, спрямо засегнатата кост и вида на счупването, след което се избира най-подходящата методика в дадената ситуация. Задължителна стъпка е изготвянето на висококачествени рентгенови снимки в няколко проекции.
  • Ранна диагностика и лечение на тазобедрена и лакътна дисплазия – терминът дисплазия означава неправилно формиране. Дефектите в развитието на ставите най-често са следствие на генетична предразположеност и са характерни за едрите породи кучета. Голямото клинично значение идва от дългосрочните последици – трайни артритни изменения, които макар и бавно прогресират и водят до куцота, схванатост, намалена подвижност. Клиниката ни предлага ранна диагностика на тазобедрена и лакътна дисплазия при навършване на 4 месечна възраст, както препоръчват съвременните ветеринарни стандарти. Чрез ранното диагностициране можем да предотвратим или да намалим тежките изменения, които биха могли да настъпят.
  • Луксация на колянното капаче – Пателарна луксация е често срещано заболяване, при което колянното капаче се измества от нормалната си позиция. Това води до поява на различна по степен куцота, болка и дискомфорт. Засегнати са предимно кучета от дребни и миниатюрни породи. Диагнозата се поставя чрез извършване на ортопедичен преглед и изготвяне на рентгенови снимки на засегнатия крайник. Проблемът се смята за вроден и обикновено настъпва между 6 и 12-месечна възраст, като обикновено засяга и двата задни крайника. Категоризира се в 4 различни степени. В по-голям процент от случаите лечението е оперативно, като включва прилагане на различни техники, в зависимост от индивидуалните особености на пациента.
  • Скъсване на коленни връзки – скъсването на краниалната кръстосана връзка в колянната става е най-честият ортопедичен проблем при кучето. Конкретната причина за появата на това състояние, все още не е напълно разгадана, като съществуват различни теории, включващи наследствена предразположеност и автоимунен процес. Клиничните признаци са променливи и са свързани с куцота, която се изостря при физическа активност. Оставен без лечение, проблемът води до развитие на остеоартритни изменения в колянната става, куцота, болка и влошено качество на живот. Диагнозата се поставя чрез специализиран ортопедичен преглед и изготвяне на рентгенови снимки на коленните стави. Клиниката ни предлага съвременни оперативни методи за лечение съобразени с индивидуалните особености на всеки пациент – TPLO, TTA, TPO, Lateral sature.
  • Остеоартрит – известен още като остеоартроза, артроза или дегенеративна ставна болест е най-често срещаният вид артрит. Това е състояние, при което настъпват изменения по ставния хрущял и други структури, което е съпроводено със силни болки и намалена подвижност. Остеоартритът е нелечимо заболяване, което прогресира с времето. Има много причини, които могат да предизвикат артрозни изменения – фрактури и травми в областта на ставите, наднормено тегло, наследствени заболявания засягащи ставите и тяхното развитие и др. Каквато и да е конкретна причина, стресът върху ставните повърхности води до разрушителен цикъл на възпаление, увреждане на хрущяла, болка и дискомфорт за вашия домашен любимец. Терапията включва три основни компонента с еднаква важност – контрол на теглото, физическа активност и медиакментозна терапия. В клиниката ни се изготвят индивидуални схеми, свързани с особеностите при всеки конкретен пациент и назначаване на най-подходящата мултимодална терапия.
  • Артроскопия – артроскопът е специално проектиран инструмент, който дава възможност за оглед на ставата с помощта на малка оптична камера. Артроскопията е минимално инвазивна процедура, при която се извършва диагностика и последващо лечение без да се налага провеждането на открита операция по общ метод. Може да се използва както за диагностични, така и за терапевтични цели. Времето за възстановяване на домашните любимци след артроскопска процедура е значително по-кратко в сравнение с времето за възстановяване при открита оперативна интервенция.

„Ветеринарна клиника Провет – връщаме радостта“

Contact

Ветеринарна клиника Провет

С компетентност и любов към животните

Ветеринарна клиника кв. „Кършиака“

кв. „Кършиака“, бул. „Марица“ 27 (кръстовището на ул. „Порто Лагос“ и ул. „Тимок“)
Клиника кв. „Кършиака
032 576 397,0879 284 720

Ветеринарна клиника жк. ``Тракия``

жк. „Тракия“срещу блок № 83
Клиника жк. „Тракия
032 207 209, 0879 285 209

Направете запитване

Ветеринарна клиника Провет Пловдив

Спешен телефон

Contact
Спешен телефон